Leder

Algemeen

Door te kiezen voor leder als meubelbekleding kiest u voor een schitterend natuurproduct. Het is duurzaam, heeft stijl en is vaak gemakkelijk in onderhoud.

Natuurkenmerken

Voor meubelleder worden de mooiste huiden gebruikt, maar desondanks kan het voorkomen dat u natuurkenmerken, zoals littekens van insectenbeten, doorn- of prikkeldraadschrammen en hoornstoten in uw zitmeubel terugvindt. In de mooiste huiden komen nerf- en structuurverschillen en groeiplooien voor. Dit zijn specifieke kenmerken van echt leder, waardoor het zich juist van de synthetische imitaties onderscheidt.
 
De natuurkenmerken ontstaan veelal tijdens het leven van het dier en blijven ook na het looien van het leder zichtbaar. Vooral bij leder dat niet wordt voorzien van een extra verflaag zijn de natuurkenmerken duidelijk zichtbaar, zoals bij vol-aniline-, saddle- of geolied leder.

Plooivorming

Een nieuw lederen zitmeubel is in het begin nog strak en toont steriel. Het heeft enige tijd nodig om uitnodigend te worden. Bij gebruik ontstaat een nonchalant effect, zoals plooivorming e.d. Stoffeert men echter een lederhuid op een zachte- en soepele vulling- en vering, dan zal de huid langzaam de vorm aannemen van het lichaam dat erop zit. De plooivorming, die altijd ontstaat op comfortabele zitmeubelen, is in het ontwerp bewust voorzien.

Verkleuring

Voorkom verkleuringvan een lederen zitmeubel door het te beschermen tegen direct daglicht. Vooral leder met weinig afdeklagen heeft de neiging om bij daglicht sterk te verkleuren.

Soorten meubelleder en het onderhoud

Gedekverfd leder

Deze lederkwaliteit is voorzien van een dekkende gepigmenteerde finishlaag. Hierdoor zijn natuurlijke oneffenheden minder duidelijk te zien en heeft het leder een extra bescherming tegen invloeden van buitenaf zoals fel zonlicht.

Semi-aniline leder

Deze lederkwaliteit wordt na het kleuren voorzien van een licht gepigmenteerde beschermlaag en is hierdoor zeer praktisch in het gebruik. Bij deze leersoort zijn de natuurlijke kenmerken goed zichtbaar. Door gebruik ontstaat een mooie glans, patina genaamd.

Vol-aniline leder

Deze ledersoort is voorzien van een licht transparante finishlaag. Daardoor heeft het een prachtige natuurlijke uitstraling en voelt zeer comfortabel aan. Structuur en kleurverschillen zijn onvermijdelijk en meestal goed zichtbaar. Deze kwaliteit is gevoeliger voor vuil, vet en vocht. Behandel en bescherm hem direct hiertegen met protection creme. Voorkom directe of eenzijdige bestraling door zonlicht. Vol-aniline leder is een leersoort voor de echte kenners die ook aanvaarden dat deze leersoort veel nazorg vraagt.

Onderhoud voor bovengenoemde lederkwaliteiten

De eigenschappen van lederen meubelen en het onderhoud ervan worden in hoofdzaak bepaald door het al dan niet aanwezig zijn van een beschermlaag. Voor het dagelijks onderhoud is regelmatig afnemen met een schone vochtige doek prima (gebruik hiervoor ontkalkt water). Zorg dat u een onderhoudsset voor de door u uitgezochte leerkwaliteit in huis heeft. Onze verkoopadviseurs kunnen u hierover alles vertellen. Het onderhoudsmiddel heeft, na te zijn aangebracht, een dieptewerking en geeft uw lederen meubel een onzichtbare beschermlaag. Het middel is zowel geschikt voor gedekverfd en semi-aniline leder als ook voor vol aniline leder. Het beste resultaat verkrijgt u door de Leathergard direct na levering aan te brengen, zodat bijvoorbeeld vuil nauwelijks kan worden opgenomen. Zoals de gebruiksaanwijzing aangeeft dient u deze behandeling minimaal drie keer per jaar te herhalen om het leder in goede conditie te houden. Lees voor gebruik altijd eerst de gebruiksaanwijzing.

Gebruiksaanwijzing Leather Care kit

* Nieuw
 Leather protector aanbrengen door middel van het onderhoudsdoekje. Verbruik circa 15 ml per zitplaats.
 * Gebruikt leder
 Het meubel eerst grondig reinigen met Leathercleaner. Gebruik hiervoor een sponsje, waarop u wat Leatherclean doet. Door een knijpende beweging te maken ontstaat schuim. Maak hiermee zonder druk uit te oefenen met een draaiende beweging het leder schoon. Droog hierna het leder af met een tissue of keukenpapier. Gereinigde vlakken circa 30 minuten laten drogen, hierna Leathergard aanbrengen met het onderhoudsdoekje. Na circa 30 minuten droogtijd heeft uw zitmeubel een onzichtbare bescherming tegen vet, vocht en andere invloeden van buitenaf.

Nubuckleder

Bij nubuckleder wordt het leder aan de nerfzijde geschuurd. Door deze behandeling voelt het leder fluweelzacht aan. Nubuckleder is door en door geverfd en is vaak enigszins vuil en vlekwerend gemaakt. De patina die het nubuckleder krijgt bij het ouder worden, maakt de uitstraling steeds mooier. Na verloop van tijd zal de vleug van het nubuck wat gaan pletten of wat glad worden. Dit is enigszins te herstellen door het nubuck op te borstelen met het daarvoor bedoelde borsteltje. Nubuck leder heeft een zeer open structuur en is minimaal behandeld zodat dit leder makkelijker vervuilt en gevoeliger is voor verkleuren.

Onderhoud Nubuckleder

De Nubuck Care kit is een samenstelling van diverse producten voor het gehele onderhoud, reiniging en bescherming van nubuckleder. De Nubuckset bestaat uit de volgende producten:
 
 * Nubuck Cleaner: reininging op 100% waterbasis zonder oplosmiddel gepland voor het zacht maar efficient reinigen en het behoud van het gelijklopende effect van Nubuck.
 * Nubuck protector:beschermmiddel op waterbassis die de weerstand tegen vlekken verhoogt zonder de zachtheid van het leer aan te tasten.
 * 1 opkleuringsspons: geeft de zachtheid, het gelijklopende .

Old Saddle leder

Het leer is, zoals 100 jaar geleden gebeurde, plantaardig gelooid.
 
Bovendien is het met de hand ingepoetst. De speciale was- vetcombinatie maakt het leer enigszins vuil- en waterafstotend. De was zorgt in het gebruik voor een constant politoer effect, waardoor het meubel steeds meer karakter zal krijgen. Insectenbeten en/of littekens zijn door de natuurlijke bewerking eigen aan dit leder.

Onderhoud Old Saddle leder

Het leer dient uitsluitend gevoed te worden met de speciale Old Saddle wax.
 
Old Saddle leer mag niet gereinigd worden! Ook niet met lederreiniger, omdat dan de unieke werking van de waslaag verloren gaat.

Pull Up leder

Leder met ‘Pull Up’ effect is een unieke ledersoort die de uitstraling heeft van antiekleder. Bij het vouwen van het leder trekt men de contrastkleur naar boven. Vertaald in het Engels: ‘Pull Up’. De basisgrondstof voor leder met het ‘Pull Up’ effect is rundleder. Op de lederhuid wordt een coating aangebracht die uniek is.

Onderhoud Pull Up leder

Net als andere lederkwaliteiten heeft ook dit leder regelmatig onderhoud nodig. Bewerk het leder nimmer met terpentine, tinner of een ander chemisch middel. Regelmatig met een zachte doek stof afnemen en zo nu en dan met een lichtvochtige, uitgewrongen zachte doek behandelen is voldoende voor het dagelijkse onderhoud.
 
Naast het dagelijks onderhoud is het sterk aan te raden het leder regelmatig te behandelen met de Fixx-Fenice Pull-up Leather Care kit voor Pull-up leder. Pull-up revive houdt het leder soepel en verdiept de kleur.

Gebruikt leder

Het meubel eerst grondig reinigen met de clean-it. Gebruik hiervoor een sponsje waarop u wat cleaner aanbrengt. Door een knijpende beweging te maken ontstaat schuim. Maak hiermee zonder druk uit te oefenen met een draaiende beweging het leder schoon. Droog hierna het leder met een tissue of keukenpapier. Gereinigde vlakken circa 30 minuten laten drogen, hierna wax-it aanbrengen met het onderhoudsdoekje. Na circa 30 minuten droogtijd heeft uw zitmeubel een onzichtbare bescherming tegen vet, vocht en andere invloeden van buitenaf.

Bijwerken van krasjes

Ook leder met ‘Pull Up’ effect kan beschadigen. Een krasje kan men weer doen wegtrekken door het leder op te wrijven. Een nog betere methode is ter plekke van de kras het leder op te warmen met een fohn.

Geolied leder

Geolied leder is een leder dat in het vat door en door is geverfd. De natuurlijke oorsprong van het leder is goed zichtbaar. Littekens van bijvoorbeeld insectenbeten kunnen zichtbaar zijn. Het leder ademt volledig en is daardoor aangenaam warm. Het leder voelt wat vettig aan.
 
Dit iets glanzende leder verdraagt geen zonlicht.

Onderhoud Geolied leder

Het leder kan regelmatig afgestoft worden met een zachte, droge doek.
 
Verder raden wij aan om het leder circa 2 maal per jaar te behandelen met Wax it.

Saddle leder

Saddle leder is een aniline leder. Aniline-verf dringt diep door in de poriСn van het leder, zonder de oppervlakte van de huid te veranderen of af te dekken. De uiteenlopende structuur van elke afzonderlijke huid blijft behouden en ook kleurverschillen zijn onvermijdelijk. Alle natuurlijke kenmerken zoals mestvlekken, insectenbeten, huidverwondingen, nekstrepen en dergelijke blijven zichtbaar.
 
Dit leder verdraagt geen zon. Bescherm het leder hiertegen.

Onderhoud Saddle leder

Dagelijks vuil kunt u afnemen met een zachte droge doek. 1 И 2 maal per jaar kunt u het leder afnemen met alleen gekookt, lauw water. Hierna goed laten drogen.
 
Verder raden wij aan om het leder circa 2 maal per jaar te behandelen met Leather Protection.

 

 

Social Media

     

 

 

 

 

Contact

Lange Tiendeweg 66
2801 KJ Gouda
Tel. 0182-59 98 68
info@duijvendijkwonen.nl

Openingstijden

maandag/zondag: gesloten
dinsdag t/m vrijdag:
09.00 - 17.30 uur
zaterdag:
09:00 - 17:00 uur
 

Afbeeldingsresultaat voor logo cbw erkent 2017

 

© 2016 - 2021 | Ontwerp en realisatie: Rockettail